#BİLGİLENDİRME
NEDEN OBEZİTE AMELİYATI?
Günümüzün en büyük problemi olan obezite, tedavi edilemediği durumlarda kalp rahatsızlıkları, kolestrol, şeker hastalığı, tansiyon gibi birçok rahatsızlığa sebep olur. Fakat cerrahi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kişiler bu sayede daha rahat kilo verip yaşam kalitesini arttırıp, daha özgür hareket edebilirler.
OBEZİTE CERRAHİSİ YÖNTEMLERİ
Obezite ameliyatları arasında en fazla tercih edileni ise tüp mide ameliyatı ya da diğer adıyla sleeve gastrektomi ameliyatı oluyor.
Rny Gastrik Bypass Operasyonu, obezite ile mücadele için gerçekleştirilen ve metabolik cerrahi kapsamında bulunan bir operasyondur. Bu operasyon kapsamında mide, biri büyük ve biri küçük olmak üzere iki parçaya ayrılır.
Obezite tedavisinde hastanın ihtiyacına göre farklı cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Mini gastrik bypass ameliyatı bu anlamda en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir.
CERRAHİ OLMAYAN YÖNTEMLER
Mide balonu, içinde bulunduğumuz çağın hastalığı olarak kabul edilen obezitenin tedavisinde cerrahi dışında kullanılan yöntemlerden biridir.
Mide botoksu, cerrahi bir müdahale olmadan endoskopik yöntemle midenin belirli bölgelerine “Botolinum toksin” enjekte edilerek kilo verdirme metodudur.
#OPERASYONDETAYLARI
OPERASYON SÜREÇLERİ
- AMELİYAT SÜRECİ1-3 Saat
- ANESTEZİGenel Anestezi
- İYİLEŞME SÜRESİ2-3 Hafta
- BEKLENEN SONUÇLARSağlıklı ve Kaliteli Bir Yaşama
- TERCİH EDİLEN TEKNİKHastanın İhtiyacına Göre Değişkenlik Gösterebilir
#MERAKEDİLENLER
SIK SORULAN SORULAR
Ameliyat öncesi hangi aşamalardan geçerim?
Operasyon için bize başvurduğunuz süre zarfında doktorumuz ile bir görüşme organize edilir. Daha sonra laboratuvar aşamasına geçilir ve gerekli kan testleri yapılır. Ardından karın ultrasonu, akciğer filmi, ekg tetkikleri yapıldıktan sonra gerekirse dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları doktorlarımızın tarafından ayrıntılı muayeneniz gerçekleştirilir.
Kilo vermeye ne zaman başlarım?
Operasyon bittikten sonra özel olarak belirlenen diyete uyma durumunuza bağlı olarak ilk 3 ay içerisinde ortalama olarak mevcut kilonuzun %10 ile %20 sini vermeye başlarsınız. Bunu takip eden aylar devamında ise sonraki 6 ayda %30 ila %35 ini ve ilk bir yıl içerisinde ise %40 ını vermiş olursunuz.
Küçültülen midem daha sonra yeniden büyür mü?
Gerek bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz operasyonlardaki tecrübe ve birikimimiz, gerekse operasyon sonrası hasta takibimiz sayesinde büyümesi mümkün değildir.
Kilo kaybıyla birlikte vücudumda sarkmalar olur mu?
Bu süreç içerisinde gerçekleşecek doğal sarkmalar ameliyattan 1-2 hafta sonra alınmaya başlanacak hafif spor eşliğinde minimuma indirilebilir.
İş hayatıma ne zaman başlayabilirim?
Gerekli yapılacak kontrollerimizden sonra herhangi bir problem görülmez ise 1 hafta sonra işe dönülebilir.
Ameliyat sonrası yoğun bakımda kalır mıyım?
Yüksek riskli hastalar dışında kalan hasta grubunda yoğun bakımda takip gerekmez
Ameliyattan sonra takibim sürdürülecek mi?
Kesinlikle evet. Hastaneden çıkış yapıp ev istirahatine geçtiğiniz aşamada rutin kontrolleriniz yapılabilmesi için ameliyat sonrası süreçte; Doktorumuz, diyetisyenimiz, koordinatörümüz ve sekreterimiz sizinle iletişim halinde olacaklardır.
Operasyon sonrası normal yaşantıya ne zaman dönülür?
Bu kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte, operasyon kapalı (laparoskopik) yöntemle yapıldığı için ve hastanede kalış süresi kısaldığı için, kişi genelde operasyonun 4-7. günü normal yaşantısına geri dönebilmektedir.
Operasyon sonrası kilo verme sürecim nasıl olacak?
Kilo verme hızı yaşa ve kişinin metabolizma hızına bağlı olarak değişebilmekle beraber, operasyonun ilk 3-4 ayında hasta hızlı bir şekilde kilo vermektedir. Kilo verdikçe ilerleyen aylardaki kilo verme hızı yavaşlayacak hatta bazı dönemlerde normal olarak duraksayabilecektir. İlerleyen aylardaki en önemli etmen hastanın değişen yaşam tarzı ve beslenme düzenini benimseyip, bu düzene uymasıdır. Bu dönemlerde hasta düzenli olarak kontrole çağrılarak desteklenir. Verilen önerilere ve yaşam tarzı değişikliğine uyan hastalar 1.yıl içersinde fazla kilolarının %70 ini verebilmektedir.
Ameliyattan ne kadar süre sonra egzersizlere başlayabilirim?
Operasyondan 1 hafta sonra hafif egzersizlere (yürüyüş,koşu,bisiklet vb…) başlanabilir. Ağır egzersizlere ameliyatın 6-8. haftasında başlanması önerilir. Vücut kitle indeksi çok yüksek olan hastalarda ağır egzersizlere daha geç (makul ölçüde kilo verdikten sonra) başlanır.